Fındıq antioksidanlarla zəngindir, ürək üçün faydalıdır, çəki və qan şəkərini idarə etməyə kömək edir. Ancaq hər kəs üçün uyğun deyil-əks göstərişləri nəzərə almağa dəyər.
Kalori və qida dəyəri;
Digər qoz-fındıq kimi, fındıq da qida ilə zəngindir. Çox miqdarda protein, yağ, vitamin və minerallarla zəngindir.
- Kkal: 628
- Zülallar: 15 q
- Yağ: 60,8 q
- Karbohidratlar: 16,7 q
- Lif: 9,7 q.
Yüksək kalorili olmasına baxmayaraq, bədəndəki bir çox metabolik proses üçün faydalı edir. Oleik turşusu kimi omeqa-3 və omeqa-9 yağ turşularına malikdir. Fındıqda dəmir, kalsium, maqnezium, kalium, sink, selenyum, A, E, C, B6 və B12 vitaminləri var.
Fındığın faydalar
Qida dəyəri: qoz-fındıq bir çox qida ilə zəngindir. Zülal, sağlam yağlar, lif, vitaminlər (E vitamini, B vitaminləri) və minerallar (manqan, mis, maqnezium, fosfor) kimi qidaları təmin edir. Buna görə qoz-fındıq yemək sağlam bir pəhriz üçün faydalı ola bilər.
Ürək sağlamlığı: fındıq yağ turşuları, xüsusən oleik turşusu ilə zəngindir. Oleik turşusu LDL (pis) xolesterol səviyyəsini azaltmağa və HDL (yaxşı) xolesterol səviyyəsini artırmağa kömək edə bilər. Bu, ürək sağlamlığını dəstəkləməyə və ürək xəstəliyi riskini azaltmağa kömək edə bilər.
Antioksidan təsir: fındıq antioksidanlar kimi tanınan birləşmələrlə zəngindir. Xüsusilə E vitamini qoz-fındıqda olan bir antioksidandır. Antioksidanlar sərbəst radikallar adlanan zərərli molekullarla mübarizə apararaq hüceyrələrə və toxumalara zərər verməsinin qarşısını ala bilər. Xərçəng, ürək xəstəliyi və digər xroniki xəstəliklər riskini azaltmağa kömək edə bilər.
Həzm sağlamlığı: fındıq liflə zəngindir. Lif həzm sisteminə kömək edir, qəbizliyin qarşısını alır və bağırsaq sağlamlığını dəstəkləyir.
Yaxşı bir enerji mənbəyi: qoz-fındıq sağlam yağlar, protein və lif təmin edir. Bu maddələr enerji səviyyənizi artıra bilər və toxluq hissini uzada bilər. Beləliklə, məşqdən əvvəl və ya məşq zamanı enerji doldurmaq üçün yaxşı bir qəlyanaltı ola bilər.
Fındığın zərərləri;
Bununla birlikdə, qoz-fındıq bəzi insanlar üçün bəzi potensial problemlər də yarada bilər. Fındıq ilə əlaqəli bəzi potensial problemlər bunlardır:
Allergik reaksiyalar: bədənin qoz-fındıq qıdalanmaya həddindən artıq reaksiya verdiyi bir vəziyyətdir. Fındığ allergiyası olan insanlar qoz-fındığ yeyərkən ciddi reaksiyalarla qarşılaşa bilərlər. Bu vəziyyət həyati təhlükə yarada bilər və tibbi yardım tələb edə bilər.
Yüksək kalorili: qoz-fındıqda çox yağ və kalori ola bilər. Beləliklə, həddindən artıq qəbul edildikdə, kilo almağa və ya kilo nəzarətində problemlərə səbəb ola bilər. Porsiyaya nəzarət vacibdir.
Oksalat tərkibi: qoz-fındıqda olan Oksalatlar bəzi insanlarda böyrək daşı riskini artıra bilər. Böyrək daşı problemi olan insanlar üçün qoz-fındıq yeməyə diqqət yetirmək vacibdir.
Aflatoksin riski: qoz-fındıq aflatoksin adlanan bir göbələk tərəfindən istehsal olunan toksinlərlə çirklənə bilər. Aflatoksinlər insanlar üçün zəhərli ola bilər və qaraciyərin zədələnməsinə səbəb ola bilər. Buna görə qoz-fındıq alarkən onları keyfiyyətli istehsalçılardan etibarlı mənbələrdən əldə etmək vacibdir.
Hər hansı bir tibbi vəziyyətiniz varsa və ya xüsusi bir pəhrizi izləyirsinizsə, qoz-fındıq və ya başqa bir qidanı qəbul etməzdən əvvəl həkiminizə və ya dietoloqa müraciət etmək vacibdir.
Fındığı düzgün qəbul etmək və saxlamaq qaydası;
Fındıq həm qəlyanaltı, həm də yeməklərin bir hissəsi olaraq pəhrizi şaxələndirmək asandır. Torpaq və əzilmiş qoz- fındıq şorba, qızartma, güveç, salat və içkilərə əlavə olunur. Faydalı maddələrin maksimum konsentrasiyası qabıqdadır. Ancaq bir çox resept soyulmuş qoz-fındıq təklif edir. Dərini soymaq üçün sobada 10 dəqiqə bişirilə bilər. Un çörək bişirmək üçün və ya qidalandırıcı bir pasta kimi istifadə etmək üçün soyulmuş fındıqdan hazırlanır. Ümumi ədviyyatlar qoz ilə mükəmməl birləşir — darçın, qara bibər və YA zerdeçal. Onların köməyi ilə asanlıqla bir neçə növ qəlyanaltı hazırlayacaqsınız . Fındıq yağı salatlara və hazır ət yeməklərinə, souslara əlavə edilə bilər.
Qabıqlı fındıq onsuz olduğundan daha uzun müddət saxlanılır. Buna görə, yaxın gələcəkdə yemək niyyətində deyilsinizsə, qoz-fındıqları soymağa tələsməyin. Saxlama otağında aşağı rütubət və temperatur 5-10 dərəcə olmalıdır. Qabıqsız qoz-fındıq xarici qoxuları tez udur; onları yüksək qoxulu qidaların yanında qoymayın. Saxlama üçün möhürlənmiş qapaqlı şüşə qablar ən yaxşısıdır. Fındıq kətan torbalarına və ya gil qablara yerləşdirilə bilər.
Bloqlar məlumatlandırma xarakterlidir. Həkiminizin göstərişindən sonra tətbiq etməyinizi məsləhət görürük.