fbpx
Düzgün Qidalanma

Qəbizliyin səbəbləri. Qarın açan qidalar

Qəbizlik, əsasən yaşlı insanlar arasında, ümumilikdə isə hər yaş kateqoriyasındakı kişilərdə və qadınlarda görülən bir bağırsaq problemidir. Əksər hallarda, insan qidalanmasında səhvlər, ilk növbədə pəhrizdə lif çatışmazlığı ilə əlaqələndirilir. Buna görə, bu simptom yemək vərdişlərini dəyişdirərək, menyunuzdan bir sıra qidalar əlavə edərək və ya xaric etməklə aradan qaldırıla bilər.

Qəbizlik haqqında ümumi məlumat

Qəbizlik və ya konstipasiya bağırsaq hərəkətlərini çətinləşdirən çox yaygın bir bağırsaq problemidir. Fərdi epizodlar tez-tez qidalanma səhvləri və ya funksional pozğunluqlarla əlaqələndirilir, xroniki qəbizlik isə tez-tez mədə-bağırsaq traktının və ya digər orqan və sistemlərin xəstəliklərini göstərir.

Qəbizliyin səbəbləri. Qarın açan qidalar |2023

Qəbizliyin əsas simptomları bunlardır: 

  • Həftədə 3 dəfədən az defekasiya.
  • Tez-tez fərdi topaqlar kimi görünən quru, sərt nəcis. 
  • Defekasiya üçün əlavə gərginliyə ehtiyac.
  • Rektumun “tıxanması” hissi.
  • Natamam bağırsaq hərəkəti hissi.
  • Defekasiya zamanı köməyə ehtiyac (əlləri qarın üzərinə basmaq və nəcisin rektumdan çıxarılması üçün əl ilə manipulyasiya).

Qəbizliyin əsas səbəbləri:

Qəbizlik çox sayda faktordan qaynaqlana bilər – funksional pozğunluqlardan mədə-bağırsaq traktının xəstəliklərinə və digər bədən sistemlərinə qədər. Çox vaxt bu pozuntunun aşağıdakı səbəbləri var:

  • Fiziki fəaliyyət çatışmazlığı, oturaq həyat tərzi.
  • Xroniki stress.
  • Kifayət qədər su və pəhriz lifi (lif) ilə zəngin qidalar istehlak edilməməsi.
  • Dərmanların yan təsirləri: güclü ağrıkəsicilər, antihipertenzivlər, antidepresanlar, dəmir və antasidlər, kemoterapi dərmanları. 
  • Əsəbi bağırsaq sindromu.
  • Nevroloji patologiyalar: Parkinson xəstəliyi, çoxsaylı (çox) skleroz, onurğa beyni zədələnmələri.
  • Hamiləlik.
  • Mədə-bağırsaq traktının şişləri.
  • Tiroid və paratiroid xəstəlikləri: hipotiroidizm, hiperparatiroidizm.

Qəbizlik hansı problemlərlə qarşılaşdıra bilər?

  • Nəcis tıxanması-əlavə müdaxilə olmadan çıxa bilməyən bağırsağın son hissəsində quru nəcisin yığılması. 
  • Rektum və anal sfinkterin yumşaq toxumalarının yırtılması ilə əlaqəli rektal qanaxma və anal çatlar. 
  • Proktosigmoidit-rektum və sigmoid bağırsağın selikli qişasının iltihabı. 
  • Həyat keyfiyyətində ümumi azalma və depressiya .
  • Rektumun qan damarlarının zədələnməsi.
Qəbizliyin səbəbləri. Qarın açan qidalar |2023

Qəbizlik üçün faydalı qidaların siyahısı:

Qəbizliyə meylli insanların pəhrizinin əsasını pəhriz lifi-lif olan qidalar təşkil etməlidir.

Qəbizlik üçün ən faydalı qidalar bunlardır:

Gavalı. Gavalıdakı həll olunmayan lif nəcisdəki suyun miqdarını artırır və qəbizliyin qarşısını alır. Laksatif təsiri olan şəkər spirti (sorbitol) də daxildir.

Alma. Bağırsaq hərəkətliliyini yaxşılaşdırmağa, faydalı bakteriyaların böyüməsini təşviq etməyə və qəbizlik əlamətlərini aradan qaldırmağa qadir olan çox miqdarda pektin ehtiva edir. 

Armud. Armudun tərkibində yüksək miqdarda lifdən əlavə fruktoza və əvvəllər qeyd olunan sorbitol da var. Yoğun bağırsaqda udulmayan, lümeninə su çıxaran bu maddələr sayəsində armud laksatif təsir göstərə bilər. 

Sitrus meyvələri. Portağal, qreypfrut və naringi pektin və naringeninlə zəngindir maye ifrazını artırır yoğun bağırsağa səbəb olur laksatif təsir. Onları çiy yemək tövsiyə olunur. 

Ispanaq və digər göyərti. Ispanaq, Brüssel lahanası və brokoli kimi göyərti yalnız liflə deyil, C və K vitamini ilə yanaşı bağırsaq işinə müsbət təsir göstərən folatla da zəngindir.

Paxlalılar: lobya, noxud və mərcimək. Paxlalılar həll olunmayan və həll olunan lif qarışığı ehtiva edir. Bu o deməkdir ki, nəcisin həcmini artıraraq qəbizliyi aradan qaldıra və bağırsaq hərəkətlərini asanlaşdırmaq üçün onları yumşalda bilərlər.

Kefir. Həzm sisteminin işini yaxşılaşdıran bakteriya və maya ehtiva edir. Bağırsaq hərəkəti prosesini yaxşılaşdıraraq nəcisi də incəldir.

Qəbizlik zamanı imtina edilməli qidalar:

Qəbizlikdən qurtulmaq üçün qidalanmaya yalnız daha çox maye və pəhriz lifinin əlavə edilməsini deyil, həm də bu defekasiya pozğunluğuna səbəb ola biləcək digər qidaların məhdudlaşdırılmasını və ya tamamilə imtina etmək lazımdır. Bu məhsullara aşağıdakılar daxildir:

Alkoqol. Alkoqollu içkilər, xüsusən də çox miqdarda, sidikdə çox miqdarda maye itkisinə səbəb olur və bu da qəbizliyə səbəb olur. 

Süd və süd məhsulları. İnsan bədəninin zülallarına qarşı həssaslığının artması səbəbindən südün qəbizliyə səbəb ola biləcəyinə inanılır. 12 yaşdan kiçik uşaqlar bu təsirə ən çox həssasdırlar.

Çox miqdarda yağ olan qırmızı ətlər qəbizlik riskini artırır

Qızardılmış yemək və Fast Food. Qırmızı ət kimi, bu cür qidalar da yağlarla zəngindir və az miqdarda pəhriz lifi ehtiva edir. Bundan əlavə, onun hazırlanmasında çox miqdarda duz istifadə olunur ki, bu da qəbizliyin gedişatını pisləşdirir.

Ağ düyü, qəhvəyi düyüdən fərqli olaraq, kəpək və digər əsas lif mənbələrindən məhrumdur, buna görə də qəbizliyə səbəb ola bilər. 

Gluten tərkibli qidalar. Gluten buğda, arpa, çovdar kimi taxıllarda olan bir proteindir. Qəbizliklə əlaqəli olduğu və çölyak xəstəliyi və əsəbi bağırsaq sindromunda bağırsaqları pisləşdirdiyi və zədələdiyi təsbit edildi.


Fərqli lif növləri olan şorbalara, mayalanmış və tam taxıllara yer verən düzgün bir pəhriz sizə kömək edə bilər. Gün ərzində bol su içməyi unutmamaq vacibdir. Şəkərli içkilər və qəhvə suyu əvəz etmir. Və ən əsası həkimə getməyi unutmayın.

Back to top button