Mədə ağrısını azaltmağa kömək edə biləcək bəzi çaylar var. Kömək edə biləcək bir neçə çay növünü təqdim edirik:
Nanə çayı: Nanə çayı həzm sistemindəki əzələləri rahatlaşdıraraq qarın ağrısını azalda bilər. Həm də antiinflamatuar xüsusiyyətlərə malikdir və həzmə kömək edir. Təzə nanə yarpaqları və ya nanə çay paketləri ilə edə bilərsiniz.
Zəncəfil çayı: Zəncəfil qarın ağrısını effektiv şəkildə aradan qaldıra bilən antiinflamatuar və qusma əleyhinə xüsusiyyətlərə malikdir. Zəncəfil çayı təzə zəncəfil kökünü doğrayaraq və ya zəncəfil tozu istifadə edərək hazırlana bilər.
Çobanyastığı çayı: Çobanyastığı çayı rahatlaşdırıcı və antispazmodik təsir göstərir. Bu, həzmi asanlaşdıra və mədə ağrısını azalda bilər. Çay paketlərini isti suya əlavə edərək və ya qurudulmuş çobanyastığı çiçəklərini qaynar suya ataraq çobanyastığı çayı hazırlaya bilərsiniz.
Şüyüd çayı: Şüyüd, həzm sistemini sakitləşdirməyə kömək edə biləcək antispazmodik və carminative xüsusiyyətlərə malikdir. Şüyüd çayı qaynar suya şüyüd toxumu əlavə etməklə hazırlana bilər.
Marigold çayı: Marigold çayı antispazmodik xüsusiyyətlərinə görə mədə ağrısını azalda bilər. Kalendula çiçəklərini qaynar suya əlavə edərək və ya kalendula çay paketlərindən istifadə edərək hazırlaya bilərsiniz.
Bu çaylar tez-tez yüngül mədə ağrısını aradan qaldıra bilər, lakin təsiri hər kəs üçün fərqli ola bilər. Bundan əlavə, şiddətli və ya xroniki mədə ağrınız varsa, həkiminizlə məsləhətləşmək vacibdir. Doktorunuz simptomlarınıza və vəziyyətinizə uyğun müalicəni tövsiyə edəcəkdir.
Mədə ağrısına kömək edəcək yöntəmlər:
Qatıq;
Qatıq mədə turşularının quruluşunu qoruyur. Qusmanı əngəlləyərək mədəni sakitləşdirəcəkdir.
Günün istənilən vaxtında asanlıqla qəbul edə biləcəyiniz qatıq, xüsusilə evdə hazırlanan qusmaya qarşı müalicəolacaqdır.
Mədə ağrısı hiss etdikdən sonra 1 fincan qatıq yeyərək özünüzü daha yaxşı hiss edə bilərsiniz.
Ürək bulanması hissi varsa, qatığa bir çimdik zəncəfil əlavə edə bilərsiniz.
Banan;
Mədə divarında meydana gələn lezyonları müalicə etməyə kömək edən və mədədə zərərli bakteriyaların böyüməsinin qarşısını alan xoralı xəstələr üçün tövsiyə olunan qidadır.
Tərkibindəki antioksidan Komponentlər immunitet sistemini gücləndirir və bədənin xəstəliklərə qarşı müdafiə mexanizminə kömək edir.
Xərçəng hüceyrələrinin meydana gəlməsini maneə törədir və əmələ gələn hüceyrələrin parçalanmasına kömək edir.
Kefir;
Bağırsaq quruluşunu tənzimləyən süd məhsulu olan kefir də helicobacter plori ilə mübarizə aparır.
Kefiri hazır formada qəbul edə bilərsiniz, bu da gündə 1 stəkan qəbul etmək məqsədəuyğun hesab olunur və özünüz də təbii şəkildə hazırlaya bilərsiniz.
Kefirin həzmi asanlaşdırdığı və həzm sistemində bir növ qoruyucu ekran yaratdığı deyilir.
Xiyar;
Xiyar vitamin və minerallarla çox zəngin bir tərəvəzdir. A, B, C, K vitaminlərinin, həmçinin kalium, maqnezium, fosforun qida dəyəri ilə fərqlənir.
Xiyar vitamin və mineral tərkibinə əlavə olaraq lifli bir qida olduğu üçün mədə və bağırsaqlara da müsbət təsir göstərir.
Bir çox meyvə və tərəvəz kimi bədənə antioksidan təsir göstərir.
Armud;
Mədə narahatlığının qarşısını almaq üçün bütün vitaminlər alınmalıdır.
Armud C vitamini ilə zəngin bir meyvədir.
Vücudunuzun armudla ehtiyac duyduğu C vitamini qəbul edərək mədə infeksiyalarının və pozğunluqların qarşısını ala bilərsiniz.
Armudun tərkibində hidroksisinnamik turşu var.
Digər tərəfdən, bu turşu sizi mədə və ağciyər xərçəngindən qoruyur.
Həmçinin:
- Alkoqol və siqareti buraxmaq
- İdmanla məşğul olun
- Bol su içmək
- Gecə gec yemək yeməmək mədə ağrısını əhəmiyyətli dərəcədə azaldır.
Mədə ağrısı olanlar nə yeməməlidir?
Mədə problemləri ilə nə yemək və nə yeməmək mütəxəssislərin dəstəyi və özünə diqqət yetirməklə ən yaxşı şəkildə həll olunan bir sualdır. Mədə ağrısı olanlar üçün nə yeyə bilməyəcəyiniz sualına cavab hər kəs üçün eyni olmaya bilər.
Ümumiyyətlə, mədə problemi olan insanlara ədviyyatlardan, kartof qızartmasından, portağal kimi ürək bulantısı səbəb olan qidalardan, xüsusən də çiy pomidor və soğandan çəkinmək tövsiyə olunur.
Bloqlar məlumatlandırma xarakterlidir. Həkiminizin göstərişindən sonra tətbiq etməyinizi məsləhət görürük.